El Blog d'en Jaume Vellvehí


dilluns, 27 de maig del 2013

Cultura tutelada al Mataró de postguerra



Trobada de la Colla dels dijous: identifiquem entre altres a 
Enric Fité, Francesc Belcos, Manuel Cuyàs, Josep Punsola, 
Terri, Jesús Illa, Josep Reniu, Joan Mas, Elisard Sala,
 i al centre Josep Maria de Sagarra.(fot. AMM)
En el context dur i difícil de la postguerra i la grisor del primer franquisme, les inquietuds intel·lectuals dels mataronins s’havien d’aplegar en tertúlies més o menys improvisades –tímidament, privadament– en cases particulars, on modestos cenacles d'amics amb inquietuds culturals provaven de superar el trist panorama cultural d’aquell moment.

El primer d'aquests cenacles fou La colla dels dijous (1942-1952), que es reunia a casa de l'empresari i delegat d’Auxilio Social Joan Mas Cochelo. Les trobades van fer de pont incorporant persones que abans de la guerra havien participat a les tertúlies del Cau Grillat. Entre els més assidus hi hauria Francesc Belcos, Manuel Cuyàs, Martí Fité, Joan Gual, Jesús Illa, Alfred Opisso, Josep Reniu, Joan Rectoret,  Elisard Sala, Lluís Terricabres, Enric Tria o Joan Tutó i Josep Punsola que hi entra de la mà del llibreter Enric Tria. Per aquelles trobades en la biblioteca de l’empresari hi van passar personatges rellevants, com Josep Pla o Josep Maria de Sagarra.

A partir del 1947, a casa de la família Arenas i alguna vegada a casa de l’arqueòleg Marià Ribas es reunirien el Gremi de Belles Arts amb alguns dels habituals de La colla i els germans Jaume i Jordi Arenas, Marià Ribas, Esteve Albert, Enric Torra i Vicenç Arís. Josep Punsola s'hi incorporà el juliol 1947.

Un nou grup aprofitaria el Museu de Mataró: la Secció d'Història i Arqueologia del Museu que, presidida per Marià Ribas, edità la revista Museu en català el gener 1948 i que el 1950 fou suspesa per ordre governativa. En la junta de l'entitat hi figuren Jesús Illa, Jaume Lladó, Esteve Albert, Lluís Ferrer i Santiago Martínez. Entre els col·laboradors hi trobem Jordi Arenas, Enric Torra, el pare Joan Roig i Josep Punsola.

Una altra tertúlia és la que es celebrava a la rebotiga de la barberia del músic Joan Tutó, coneguda per El Canelobre que devia el nom al canelobre que presidia l’estança. Hi assistien molts dels que ja hem esmentat com Martí Fité, Josep Reniu, Lluís Terricabres, Elisard Sala o Josep Punsola. Cal afegir-hi també Amadeu Casanovas.

Aprofitant l’aixopluc de la secció mataronina de la UEC es va crear la Colla Pic i Pala, impulsada per Josep Punsola. A la Colla s’hi trobaren personatges que més endavant serien claus per la dinamització cultural de la ciutat i que ja hem anat trobant abans: Manuel Cuyàs, Josep Reniu, Lluís Terricabras o Enric Fité.

Un nou grupuscle fou impulsat per l’escolapi Joan Roig a mitjans dels anys quaranta i prengué per nom: Cor (Cavallers de l'Ordre del Retrobament). Tenia un marcat interès catalanista i foren celebres les trobades al Montseny amb mossèn Pere Ribot. Entre els més assidus hi trobem un cop més a Jaume i Jordi Arenas,  Marià Ribas, Joan Tutó, Josep Reniu, Esteve Albert, Jesus Illa o Josep Punsola que hi tingué un paper destacat col·laborant amb el pare Roig. Cal afegir també a Jaume Llado, Josep Maria de Casacuberta, Fèlix Cucurull.

Però la tertúlia més coneguda, oberta al públic i de més llarg recorregut, s’inaugurà el 1949 de la mà de Lluís Terricabres, l'aixopluc de Joaquim Casas i l'orientació intel·lectual d'Antoni Comas: la Tertúlia del Racó. Fou precísament Josep Punsola qui encoratjà Lluís Terricabres, Terri, a convertir les golfes del casal barroc del carrer Bonaire de Mataró, en sala d'actes on celebrar reunions i tertúlies d'art, de poesia, de música... de cultura. Terri batejà aquell modest espai sota teulada amb el nom El Recés. Un nom que per al seu amic Esteve Albert tenia massa ressonàncies "de missa i d'exercicis espirituals" i que rebatejà amb el nom El Racó. La sala s'inaugurà el febrer d'aquell any amb una conferència del poeta Lluís Gassó i Carbonell. Va ser l'única tertúlia a la qual assistí Punsola. Durant trenta anys, cada dissabte, Terri hi presentà un conferenciant. L'estol de noms que van passar pel Racó és excepcional: Carles Riba, Miquel Martí i Pol, Jaime Gil de Biedma, José Agustin Goytisolo, Rosa Leveroni, Josep Trueta, J. V. Foix, M. Aurèlia Capmany, Enric Garriga, Josep M. Batista i Roca i fins a quatre-centes cinquanta personalitats de tots els camps de la cultura. Escletxes que s’obrien en la foscor de la dictadura!
 

Bibliografia

Cuyàs, Emmanuel
El Manyà encès: en Terri de Mataró explica la seva vida. Barcelona: Pòrtic, 1985.

Masriera i Ballescà, Francesc
Jordi Arenas, la sublimació de l’art. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2007.

Punsola Vallespí, Josep
Obra poètica completa. Edició a cura de Maria-Mercè Bruguera Editorial Alta Fulla col·lecció Caps de bou, 12, Mataró, 1989.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars